LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Meri Malon, historia e pazakontë e gruas që kaloi 23 vjet e mbyllur në karantinë

24 Maj 2023, 09:56, Blog CNA

Meri Malon, historia e pazakontë e gruas që kaloi 23 vjet e mbyllur

Në analet e historisë së mjekësisë, pak emra ngjallin kaq shumë kureshtje por edhe debat sa Meri Melon. E quajtur edhe si “Tifoidja Meri”, ajo u bë e famshme si bartësja e parë asimptomatike e etheve tifoide në Shtetet e Bashkuara.

E vendosur në karantinë të detyruar për 23 vjet rresht, historia e Malon ngre pikëpyetje në lidhje me politikat e shëndetit publik, liritë personale dhe dimensionet etike të kontrollit të sëmundjeve. Në fillim të shekullit XX-të, në qytetin e Nju Jorkut ndodhi një shpërthim i etheve tifoide.

Autoritetet shëndetësore u hutuan, dhe në fillim nuk ishin në gjendje të identifikonin burimin e sëmundjes. Këtu shfaqet në skenë Meri Malon, një emigrante irlandeze që punonte si kuzhiniere për familjet e pasura.

Edhe pse nuk shfaqi asnjëherë simptoma të etheve tifoide, u zbulua se ajo një bartëse asimptomatike, duke e përhapur sëmundjen përmes punës së saj të përditshme. Zbulimi i Malon si një bartës simptomatike, ishte një zbulim novator në fushën e shëndetit publik.

Sepse e theksoi më tej konceptin e mbartësve të shëndetshëm, pra të individëve që bartin sëmundje infektive pa shfaqur vetë asnjë simptomë. Ky zgjerim i njohurive, ngriti pikëpyetje për transmetimin e sëmundjeve dhe nevojën për masa frenuese. Pas identifikimit si bartëse e sëmundjes, Meri Malon u përball me masa ekstreme.

Në vitin 1907, autoritetet e karantinuan me forcë në ishullin North Brother, një vend i izoluar në lumin East River në Nju Jork. Pavarësisht kundërshtimeve të saj, Malon u mbajt kundër vullnetit të saj për 23 vjet. Vendimi për ta vendosur Mallon në karantinë, nxiti debate për liritë personale dhe mbi rolin e shtetit në kontrollin e sëmundjeve infektive.

Meri Malon, historia e pazakontë e gruas që kaloi 23 vjet e mbyllur

Kritikët argumentuan se burgimi i Malon shkelte të drejtat e saj bazë, pasi ajo nuk kishte kurrë shfaqur simptoma dhe as nuk i kishte dëmtuar qëllimisht të tjerët. Nga ana tjetër, mbështetësit e karantinës theksuan rreziqet e mundshme që paraqesin transportuesit asimptomatikë dhe nevojën për të mbrojtur shëndetin publik.

Rasti i Meri Malon pati një ndikim të madh në politikat e shëndetit publik, dhe mbi strategjitë e kontrollit të sëmundjeve. Situata e saj tërhoqi vëmendjen mbi rëndësinë e identifikimit dhe monitorimit të bartësve të sëmundjeve infektive, edhe nëse ata janë asimptomatikë.

Koncepti i “Tifoides Meri” u shndërrua në një përrallë paralajmëruese, duke i nxitur autoritetet të zbatonin rregullore më të rrepta dhe masa mbikëqyrjeje. Pas vendosjes në karantinë të Malon, departamentet e shëndetit publik vendosën udhëzime për gjurmimin e transportuesve dhe zbatimin e masave të izolimit kur është e nevojshme.

Këto politika synonin të vendosnin një ekuilibër midis mbrojtjes së shëndetit publik dhe respektimit të të drejtave individuale, një detyrë delikate e cila vazhdon të sfidojë ende sot sistemet e kujdesit shëndetësor.

Historia e emigrantes irlandeze Meri Malon, ngre konsiderata të rëndësishme etike në lidhje me kontrollin e sëmundjeve dhe lirive individuale. Ajo shërben si një kujtesë se kryqëzimi i shëndetit publik dhe të drejtave personale, kërkon një qasje dhe një menaxhim shumë të kujdesshëm.

Balancimi i nevojës për të mbrojtur shoqërinë nga sëmundjet infektive me ruajtjen e autonomisë individuale, mbetet ende një sfidë shumë komplekse. Po ashtu, rasti i Malon nënvizon rëndësinë e edukimit dhe ndërgjegjësimit në parandalimin e përhapjes së sëmundjeve.

Ai thekson nevojën për kërkime të vazhdueshme për bartësit asimptomatikë dhe zhvillimin e strategjive efektive, për të identifikuar, monitoruar dhe edukuar individët që mund të transmetojnë pa vetëdije sëmundje infektive.

Karantina 23-vjeçare e Mari Malon vazhdon të magjepsë dhe të intrigojë ende njerëzit. Rasti i saj i veçantë hodhi dritë mbi kompleksitetin e transmetimit të sëmundjes dhe dilemat etike rreth masave të kontrollit të sëmundjes. Trashëgimia e Meri Malon, na kujton sfidat e vazhdueshme në fushën e sëmundjeve infektive dhe rëndësinë e strategjive të bazuara në prova për të mbrojtur shëndetin publik./ Përshtatur nga CNA.al 

Lajmet e fundit nga