LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Science says it/ These are the 10 most common nightmares of people 

2023-09-19 19:03:00, Blog CNA

Science says it/ These are the 10 most common nightmares of people 

You are running but without getting anywhere. See yourself falling from a height but never touch the ground. You are seeing the death of your loved one, but you can't do anything to prevent it. If, like most people, you wake up in a cold sweat, you've been having a nightmare.

Although our dreams are very personal, and often based on what happened to us in our lifetime or the day before, there are some themes that unite us all. "These types of dreams are related to issues that every person has in their waking life," says Mikael Shredl, head of the sleep laboratory at the Central Institute of Mental Health in Mannheim, Germany. In a 2018 study, Shredl and his colleague analyzed over 1,200 nightmares, asking participants to recall their most recent disturbing dream
. They then categorized them into common themes. According to them, here are the 10 main themes of nightmares experienced by people in their sleep:

10. Infection

If symbolic rather than real, an infestation may represent a fear of disease
or dirt, or anything else you personally associate with rats and cockroaches. But
Shredl says this nightmare could be an example of feeling insecure in your home.

9. The presence of an evil spirit


In this case, the person is terrified by the suspicion that a ghost, demon or alien may be around . These types of hallucinations happen to people who experience the phenomenon of
sleep paralysis. This sleep disorder occurs when the parts of the brain that keep you calm
during sleep and the parts that make you sleep don't communicate properly.

8. Catastrophes

Zjarret, përmbytjet, shpërthimet bërthamore, janë temë e zakonshme e ëndrrave të shumë njerëzve. Ato mund të ngatërrohet me fundin e botës. Këto lloj makthesh mund të sinjalizojnë një shqetësim të përgjithshëm për të ardhmen, si një mënyrë që përdor truri tuaj
për të përsiatur mbi diçka që ju shqetëson se mund të ndodhë.

7. Të ndjerit i shqetësuar

A e ke përjetuar ndonjëherë ndjesinë sikur je i sigurt se ke harruar diçka të rëndësishme, por nuk je i sigurt se çfarë është? Shumë njerëz e përjetojnë këtë gjë në ëndrra. Në studimin e Shredl, jo pak njerëz raportuan se ndjeheshin sikur e dinin se diçka nuk shkonte, por nuk e dinin se çfarë ishte, dhe kjo i bëri të ndiheshin në siklet

6. Mosmarrëveshjet

Në këtë rast, personi në ëndërr ose protagonisti është dëshmitar i një përleshjeje jo fizike. Këto ëndrra mund të jenë shenjë e një farë ankthi social që keni për një marrëdhënie personale. Pra ju mund të keni frikë nga një bisedë që duhet ta bëni me dikë apo të analizoni një konflikt që tashmë ka ndodhur.

5. Sëmundja dhe vdekja

Në këto lloj makthi, njerëzit pohuan se panë në ëndërr veten apo një familjarin e tyrë të sëmurë. Ai vuante nga një sëmundje ose vdiste prej saj. Këto lloj ëndrrash janë komplekse, dhe mund të përfaqësojnë shumë gjëra në varësi të asaj që jeni duke kaluar në jetën personale. Mund të jenë simbole të një frike të përgjithshme nga sëmundja dhe vdekja, por edhe një mënyrë sesi ta përballoni pikëllimin nga një ngjarje tragjike.

4. Përndjekja

Në këto ëndrra, mund të jeni duke u ndjekur nga një njeri, një shpirt djallëzor apo diçka që as nuk mund ta shihni. Shredl thotë se kjo është një sjellje shmangëse. Pra në përgjithësi, ëndrrat të tilla nënkuptojnë zakonisht se jeni në ankth për diçka që mund ta shmangni.

3. Aksidentet

Kjo kategori e gjerë ëndrrash përfshin tema si rrëzimi nga lartësitë, përplasja me makinë, mbytja në ujë etj. Shredl e gjeti këtë temë në 15 për qind të raportimeve. Por kur ndaheshin sipas gjinisë, meshkujt raportuan dukshëm më shumë sesa femrat ëndrra sikur po rrëzoheshin
nga një lartësi. Eksperti thotë se ëndrra të tilla mund të përfaqësojnë ndjenjën e daljes së situatës jashtë kontrollit, frikën nga vdekja apo ndjenjën e pafuqisë.

2. Sulmi fizik

In these scenarios, one dreams of being attacked, participating in a physical fight, or seeing others fighting. This type of nightmare may reflect social anxiety, a genuine fear of violence, or the worry of being vulnerable to other people's criticism.

1. Failure

This type of nightmare includes everything from failing to achieve a goal, being late for something, getting disoriented, being unable to speak, losing or forgetting something, or making a mistake. Dreams about failing an exam can mean you're insecure about your ability at work or at home, or bring back memories of certain troubling events, says Shredl./ CNA

Lajmet e fundit nga